Huwelijkse voorwaarden? Tijd voor een update

Steeds meer mensen kiezen bij het aangaan van een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) voor het opstellen van huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Een goede zaak. Deze voorwaarden kunnen jaren mee, maar het is goed eens in de vijf jaar te bekijken of ze nog wel actueel zijn. Vaker dan u denkt zal blijken dat het (hoog) tijd is voor een update!

Huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden (hierna worden met "voorwaarden" zowel huwelijkse voorwaarden als partnerschapsvoorwaarden bedoeld en met het "huwelijk" ook een geregistreerd partnerschap) worden opgesteld om te voorkomen dat door het huwelijk een gemeenschap van goederen ontstaat en de vermogens van beide echtgenoten op één hoop komen. Iedereen heeft daarvoor zijn eigen redenen. Ondanks dat de vermogens gescheiden blijven, willen veel echtgenoten toch dat beiden profiteren van vermeerdering van vermogen in de loop der jaren. Daarvoor wordt in de voorwaarden vaak een zogenaamd "verrekenbeding" opgenomen. Verrekening van vermogens kan tijdens het huwelijk, maar ook aan het einde van het huwelijk. En juist bij de verrekening tijdens het huwelijk kan het behoorlijk misgaan.

Als de echtgenoten met elkaar in de voorwaarden hebben afgesproken periodiek (vaak zal dat jaarlijks zijn) de gespaarde inkomens met elkaar te verrekenen en zij doen dat niet, dan kan dat betekenen dat er bij echtscheiding moet worden afgerekend op een manier, die zij bij het opstellen van de voorwaarden juist hebben willen voorkomen. De hoogste rechter heeft dat al een aantal keer bepaald.
 

Stelt u zich eens voor …

Stelt u zich eens voor als succesvol ondernemer met een minder succesvol huwelijk. U bent aan het begin van uw huwelijk een eigen bedrijf begonnen. Van uw spaargeld hebt u €18.000,= gebruikt om een BV op te richten. Na 20 jaar huwelijk doet u het met uw bedrijf (nog steeds in de vorm van die BV) fantastisch: uw bedrijf wordt op €18.000.000,= gewaardeerd. Met uw huwelijk gaat het minder goed: na 20 jaar draait het op echtscheiding uit.
U had samen met uw echtgenote de huwelijkse voorwaarden zo opgesteld, dat u de gespaarde inkomens jaarlijks met elkaar zou moeten verrekenen. Bij echtscheiding zou uw bedrijf buiten enige verrekening worden gehouden. Van de jaarlijkse verrekening is niets terecht gekomen.
Het niet verrekenen kan nu tot consequentie hebben, dat de winsten die u met uw bedrijf hebt gemaakt (lees: de gehele waarde van uw bedrijf!) toch moeten worden verrekend met de vrouw, terwijl ze dat juist hadden willen voorkomen. Sneu voor de man, des te plezieriger voor de vrouw, hoe dan ook ingrediënten voor een onplezierige, langdurige en kostbare (v)echtscheiding, voer voor advocaten bovendien.
In sommige gevallen kunnen de voorwaarden ook bij overlijden nadelig uitwerken. Zijn de overwegingen die vňňr het aangaan van het huwelijk hebben geleid tot het opstellen van de voorwaarden thans niet meer aanwezig, dan loont het de moeite na te denken over de opheffen ervan.
 
Wilt u weten of uw voorwaarden nog voldoen? Of u in uw situatie te maken hebt of krijgt met mogelijk ongunstige of ongewenste gevolgen van het niet naleven van de voorwaarden? Bel ons of klik op de link onder het kopje “Meer informatie” en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
Disclaimer
Hoewel aan de samenstelling van deze nieuwsbrief de uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie